web space | free website | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
humacka

Stecak
home

Alenko Zornija - Ustašice na Federalnoj televiziji
Preuzeto s http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=48228
Alenko Zornija
10.06.2007.

pocitelj

Kosaca
spacer
maslina
spacerspacer
kadulja
spacer
Katarina
spacer
citluk_kolo
sp
daorson
sp
lindjo
sp
kravice
sp
nosnja_prenj
sp
lindjo
sp
smokva
sp
krs_slojevi
sp
vjetrenica2
sp
bijelo
sp
krs
spacer
grozd

Uvod
Abdulah Sidran: Jezik na FTV je proustaški?
Reagiranje Ivana Lovrenovica
Nenad Filipovic
Nametanje unitarnog modela uređenja
Kraj

Uvod

Alenko ZornijaPitanje uporabe jezika u javnoj sferi ponovno je u središtu intelektualno-političke rasprave u Bosni i Hercegovini, a u pozadini diskusije su naravno ključna pitanja današnjeg bh. društva - model ustroja ove zemlje i položaj Hrvata u njoj.
Povratak na vrh

Abdulah Sidran: Jezik na FTV je proustaški?

Ljepuškasta novinarka Informativnog programa Federalne televizije Nikolina Veljović, ali i njezine kolege koji u programima ove medijske kuće govore hrvatskim jezikom našli su se na meti neobičnih napada u kojima se nastoji dokazati da je jezik kojim govore zapravo «proustaški».

Sličan napad na Veljovićevu, Blažicu Krišto i Sanju Bagarić (koja je u međuvremenu napustila FTV) dogodio se i prije više od dvije godine, ali tada je «kalibar» onih koji su proglašavali hrvatski jezik na FTV-uSidran fašističkim i tuđmanovskim bio neusporedivo manji od sudionika aktualne polemike. Sve je započelo jednom prilično vrlo oštrom izjavom najpoznatijeg bošnjačkog pjesnika Abdulaha Sidrana koji je kazao da je «jezik na Federalnoj televiziji proustaški».
- Oni misle da je hrvatski, ali je daleko od hrvatskog, kazao je Sidran, koji je široj javnosti postao poznat tijekom osamdesetih pišući scenarije za filmove Emira Kusturice i koji je među bošnjačkim nacionalistima prešao put od vrlo neomiljenog do krajnje popularnog lika.
Povratak na vrh

Reagiranje Ivana Lovrenovića

Na ovo je reagirao poznati književnik Ivan Lovrenović, ocijenivši u tekstu objavljenom u magazinu Dani ovu Sidranovu izjavu «političkom gadošću».

Lovrenović je optužio Sidrana za nacionalizam te da «želi presuđivati o tome tko kakvim jezikom govori». Također, postavio je upit kako jezik može biti proustaški i što to zapravo znači. Naposljetku, kazao je da se uLovrenovic komunizmu upravo ovakvim kvalifikacijama služila tadašnja tajna služba UDBA želeći diskreditirati one koji su se borili za ravnopravnost hrvatskog jezika.

- Da ga i ne podsjećam kako je to bio «argument» pokojne Udbe, nimalo akademski i nimalo lingvistički, kada nas je razvrstavala na patriote i neprijatelje. Potpuno je smiješno i spada u područje čiste sociopatologije kako je akademiku jezik FTV «proustaški», dok je mnogima što svoje hrvatstvo doživljuju kao najveću vrijednost u kozmosu – «balijski» i najviše zato odbijaju uopće gledati tu televiziju. Očito je da ne može biti istinito i jedno i drugo, napisao je Lovrenović.
Povratak na vrh

Nenad Filipović

No, niti Lovrenović nije na odgovor morao dugo čekati, a u SidranovuFilipovic «obranu» stavio se kontroverzni Nenad Filipović, sin akademika Muhameda Filipovića, koji svoje žustre autorske tekstove u tjedniku Slobodna Bosna objavljuje pod egidom «jednog od najpoznatijih bh. filologa».

Filipović mlađi, pozivajući se na sociolingvističke studije o korištenju jezika za promoviranje političkih ideja, ponovio je ocjenu da je jezik Federalne TV «proustaški» argumentirajući time da taj jezik nije blizak onome kakvih govore Hrvati u BiH, odnosno da nema ništa zajedničkog s bosanskohrvatskom jezičkom osobenošću, niti sa standardnim hrvatskim jezikom i govorom. Naveo je primjer da se razlikuju govor spikera FTV-a, i, recimo, Dragana Čovića.

No, prava meta Filipovićevog napada bio je zapravo Lovrenović, odnosno konsocijacijski model ustroja bh. društva o kojem je ovaj književnik u više navrata pisao. Filipović optužuje Lovrenovića da se iza njegove, kaže navodne, brige za položaj hrvatskog jezika, zapravo kriju motivi osobnog probitka.
Povratak na vrh

Nametanje unitarnog modela uređenja

No, čini se da je središte rasprave zapravo pitanje postoji li u BiH nekolikounitarizam odvojenih društava (hrvatsko, srpsko bošnjačko), među kojima bi onda mogla postojati konsocijacija ili samo jedno (bosanskohercegovačko). Filipović tvrdi da je u pitanju ovo drugo. No, jednako tako, ima i ocjena da bošnjački intelektualci i političari odbijanjem modela konsocijacije, zapravo žele nametnuri unitarni model uređenja jednog društva u kojem bi dominirao većinski narod.

Uglavnom, pitanje uporabe jezika u javnoj sferi ponovno je u središtu intelektualno-političke rasprave u Bosni i Hercegovini, a u pozadini diskusije su naravno ključna pitanja današnjeg bh. društva - model ustroja ove zemlje i položaj Hrvata u njoj.
Povratak na vrh

Kraj

Kada je riječ o Federalnoj TV pomalo je bizarno da ova kuća sa svojomjezik nekompetentnom lektorskom službom (i kada je riječ o hrvatskom i o bosanskom i o srpskom jeziku) postane povodom tako ozbiljnih polemika. A kada je riječ o Nikolini Veljović, za koju je Filipović mlađi, napisao da «s FTV-a cvrkuće nekakav šomaše nad kojim se u početku čovjek grohotom smije, da bi taj smijeh ubrzo prerastao u suze žalosnice» - zanimljivo je da je ova najpoznatija sarajevska svršena frizerka, koja je popularnost stekla pojavljujući se u programima FTV-a, prije nešto više od godinu dana odlučno demantirala da je jezik kojim govori meta bilo kakvih napada bošnjačkih nacionalista, a posebno onih da je taj jezik «fašistički» i «ustaški». Tada su njezine izjave koristili oni koji su željeli demantirati (i tada) točnu tvrdnju, a o kojoj je pisao ovaj autor, da se hrvatski jezik novinarki FTV proglašava fašističkim i ustaškim. No, tako je to u životu - istina kad-tad ispliva na vidjelo. Ponekad kao farsa.

10.6.2007.
Pincom.info
Povratak na vrh

 

Vlatko
spacer
More
spacer
kamen
spacer
rama
spacer
neretva
spacer
tetovaza
sp
dupin
sp
cancara
sp
ljubuski
sp
spacercovjecja
sp
prenj
sp
tresnja
sp
vjetrenica1
sp
gomila
sp
spcrno
sp
sipak
sp