web space | free website | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
humacka

Stecak
home

Prof. Šaćir Filandra: Ja jesam za to da Hrvati u BiH apsolutno ostvare sva svoja prava iz kulturne autonomije, računajući i pravo na svoj RTV kana...

preuzeto s http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=22945

pocitelj

spacer
maslina
spacerspacer
kadulja
spacer
Katarina
spacer
citluk_kolo
sp
sp
lindjo
sp
kravice
spsp
sp
smokva
sp
sp
sp
bijelo
sp
krs
spacer
grozd

Piše: Antun Mrkonjić
Filandra drži da se Sarajevo, kao političko i kulturno središte, mora otvoriti i pružiti rukusvima. Kaže kao trenutno nema komunikaciju s Hrvatima i iskreno bi želio to ostvariti u zapadnoj Hercegovini.

SARAJEVO - Predsjednik Bošnjačkog kulturnog društva Preporod otvoreno za Dnevni list poručuje da je za to da Hrvati u BiH ostvare sva svoja kulturna prava, računajući i poseban nacionalni kanal. Filandra drži da se Sarajevo, kao političko i kulturno središte, mora otvoriti i pružiti ruku svima.

Jedno od najosjetljivijih političkih pitanja za Hrvate u BiH je RTV kanal na hrvatskom jeziku. Iskreno kažite, kao intelektualac i kulturnjak, treba li njima to omogućiti?
Postalo je to dosta komplicirano pitanje. Politička situacija je dosta nelogična, imamo trifilandra naroda i dva entiteta. Po mom mišljenju, stvar je moguće riješiti i to tako da se potiče samobitnost jezika, obrazovanja i to bi se pitanje svakako moralo odvojiti od teritorijalno-političkog organiziranja. Dakle, ja jesam za to da Hrvati u BiH apsolutno ostvare sva svoja prava iz kulturne autonomije, računajući i pravo na svoj RTV kanal, ali ne na ograničenom teritoriju. Zalažem se za odvajanje kulturnog pitanja od teritorija. Znači, bilo bi puno korektnije da se ti kanali naprave, ako to želi neki od naroda, na cijelom teritoriju države, a ne na regionalnom principu kao što je to sad slučaj s RTRS-om.

U svojim kolumnama ste prepoznatljivi po zagovoru da se otvori iskrena komunikacija na cijelom prostoru BiH. Ciljate na odnos Sarajeva prema drugim područjima u BiH?
Tako je. Sarajevo kao glavni grad u političkom i kulturnom smislu se treba otvoriti i pružiti ruku i krenuti agresivno k približavanju i upoznavanju. Samo kroz iskrenu komunikaciju ljudi dugoročno mogu osjećati Sarajevo glavnim gradom, a BiH kao svoju državu. Od bošnjačkih političara osobno držim kako se predsjednik SDA Sulejman Tihić otprilike tako ponaša. On donekle provodi nemetropolizaciju politike, možda je to i zbog njegova podrijetla. U svakom slučaju, to je pozitivno, ali nikako još uvijek i dovoljno. Evo, ja u zadnje vrijeme pišem kolumne za jedne banjolučke novine. To je samo zato što želim dati doprinos izgradnji države i što su prihvatili moje uvjete. Tamo je malo Bošnjaka. Ja trenutno nemam komunikaciju s Hrvatima i iskreno bih želio to ostvariti u zapadnoj Hercegovini. Hrvatima se Bošnjaci trebaju približavati i potrebno je otvoriti komunikaciju s ljudima koji artikuliraju nacionalne interese.

Stječe se dojam da Bošnjački politički etablišment u Sarajevu dosta emotivno reagira na politiku Milorada Dodika. I tome ste ovih dana pisali?
Potpuno ste u pravu. Sasvim je evidentno da je Sarajevo politički u defenzivi u odnosu na Dodika. Sva reagiranja iz Sarajeva su dosta emotivna i na taj način se uspostavlja verbalno nepovjerenje, što u konačnici samo jača poziciju Milorada Dodika. To nikako nije način kako se može riješiti to pitanje i, nažalost, kriza se samo produbljava.
Povratak na vrh

spacer
spacerspacer
rama
spacer
neretva
spacer
tetovaza
sp
sp
sp
ljubuski
sp
spacercovjecja
sp
prenj
sp
tresnja
sp
vjetrenica1
sp
sp
spcrno
sp
sipak
sp