web space | free website | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
humacka

Stecak
home


Grbovi i zastave

  fbih   zastava 3   boje   krovovi   boje   krovovi vatreni

josip peric
andjelko mikulic
kornjaca
covjecja
daorson
dupin
kravice
krs
krs
lindjo
ljubuski
nosnja
prenj
franjevci
tomo
brotnjo
mijat
drenjine

spacer

spacerspacer

spacer

spacer

sp

sp

sp

sp

sp

sp

sp

sp

sp

sp

spacer

Ustavni sud BiH: "...identitet konstitutivnih naroda, kao i obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturno nasljeđe, u ustavima FBiH i RS definisani kao vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda..."

skidanje grba fbih
04.04.2007. god.
Gojko Knežević, predsjednik Udruženja bivših logoraša iz Drugog svjetskog rata: "Na grbu Republike Srpske nikako ne smije da bude " šahovnica", kao obilježje hrvatskog naroda...bivši logoraši nemaju ništa protiv bilo kojeg drugog simbola hrvatskog naroda, ali da je za njih "šahovnica" jednostavno - neprihvatljiva."


kockavica15.06.2007. god.

Federacija BiH je od danas više nema ni zastavu ni grb...Ustavni sud je također zabranio himnu Republike Srpske „Bože pravde“, te grb s orlovima... S obzirom da je presuda stupila na snagu u petak, federalne zastave i grbovi su uklonjeni sa svih zgrada u kojima se nalaze federalne institucije. link


Hrvatski grb tzv. šahovnica predstavlja dva anticka Hrvatska plemena, Crvene Hrvate i Bijele Hrvate. Neki tvrde da grb predstavlja cvijet zvani kockavica ( Fritillaria meleagris).

1100. god.
Baška, otok Krk link
Baščanska ploča: Smještena je u zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu: "AZ V' IME OTCA I S(I)NA I SVETAGO DUHA AZ' OPAT' DR'ŽIHA PISAH SE O LEDNINE JuŽE DA Z'V'NIM(I)R KRAL' HR'VAT'SKI V' DNI SVOE V' SVETUJu LUCIJu...Prijevod: "Ja, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Ja opat Držiha pisah ovo o ledini koju dade Zvonimir, kralj hrvatski, u svoj dane, svetoj Luciji..."

XI ili XII stoljeće
Humac, Ljubuški Hercegovina link
Humačka ploča: Smještena je u muzeju franjevačkog samostana u Humcu kraj Ljubuškog (link). Dio natpisa: "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Ovo je crkva arkanđela Mihovila. A zida je U(s)krsmir, sin Bretov, župi Vrulac i žena njegova Pavica..."

1189.god.
Povelja Kulina Bana: "U ime Otca i Sina i svetago Duha. Ja, ban bos'nski Kulin, prisezaju tebje, kneže Krvašu, i vsjem građam Dubrov'čam, pravi prijatelj biti vam od sele i dovijeka..."

1250. do 1558. god.

grb hrvatsko dalmatinski sabor
pečat hrvatsko-dalmatinskog sabora

1340. god.
Fojnica, Bosna
Fojnički grbovnik, nalazi se u franjevačkom samostanu u Fojnici. Neki od grbova:

fojnica 1
fojnica 2
fojnica 3
fojnica 4
fojnica 5
fojnica 6 fojnica 7

fojnica 8

1404. god.
Kočerin, Hercegovina
Natpis na stećkui: "Va ime oca i sina i svetago duha, amin. Se leži Viganj Milošević. Služi banu Stipanu i kralju Tvrtku i kralju Dabiši i kraljici Grubi i kralja Ostoju. I u to vrime dojde i svadi se Ostoja kralj s Hercegom i z Bosnom. I na Ugre poje Ostoja. To vrime mene, Vignja, dojde končina. I legoh na svome plemenitom pod Kočerinom. I molju vas ne nastupajte na me. Ja sam bil kako vi jeste, vi ćete biti kako sam ja." link


1491. i 1494. god.
hrvatski grb 1491.
1491. Senjska katedrala
 
grb fbih
1494. Crkva sv. Lucije

1495. god.
Bužim, Bosna link
Bužimska ploča: Nalazi se u lapidaru Povjesnog muzeja Hrvatske (inv.br. 6830). Dio natpisa: "Ta grad sazidal iz fudumenta izibrani knez Juraj Mikuličić. U nu vrime va vsei hrvatskoj zemlji boljega čovika ne biše, zač u kralja Matijaša u veliki počtenji biše, zač ot cara turskoga Ugarskoj zemlji mir našal biše. I car rimski, ta ga dobrim čovikom zoviše... link

1600. do 1992. god.

1600.-1800.
hr 1600


hrvatsko-ugarski
hrvatsko ugarski grb
hr - austrougarska
hr austrugarska
austrougarska
austrougarska veliki
bih - austrougarska bih


kraljevina jugoslavija
kraljevina jugoslavija

 
banovina hrvatska
1939. - 1941.

banovina hrvatska

 
ndh
1941. - 1945.
ndh


 
srbija (nedić)
1941. - 1944.
nediceva


sr hrvatska
sr hrvatska

 
sr hrvatska
sr hrvatska

 
sr srbija
sr srbija

 
sr srbija
sr srbija

 
sr bih
sr bih
 
sr bih
sr bih
 

r. hrvatska
rh

 
1990. hrvatska
rh

 
republika bih
rbih

 
republika bih
rbih

 
hzhb
hzhb

 
hzhb
hzhb
 

1996. god.
Zakon o grbu i zastavi Federacije Bosne Hercegovine donio je Parlament Federacije na sjednici Zastupnickog doma odrzanoj 6. novembra 1996. godine i na sjednici Doma naroda odrzanoj 6. novembra 1996. godine. link

zastava fbih
zastava FBiH
 
grb fbih
grb FBiH
 
zastava rs
zastava RS
 
grb rs
grb RS

2002. god.
Sulejman Tihić podnio apelaciju za ocjenu ustavnosti grbova i zastava RS i FBiH i himne RS 2002. godine. “Isticanje entitetskih simbola koji predstavljaju obilježja samo jednoga ili dvaju naroda na javnim mjestima i institucijama je diskriminatorsko i obeshrabruje povratak” – navodi se u Tihićevoj argumentaciji.

08.02.2006. god.
paljenje hrvatske zastaveZbog objavljivanja Muhamedovih karikatura u tjedniku "Nacional", u Sarajevu je u srijedu zapaljena zastava Republike Hrvatske..."Odlučno odbacujemo čin paljenja hrvatske državne zastave.
Podsjećamo da je Vlada RH jučer odmah reagirala te izrazila žaljenje i odlučno se ogradila od načina na koji se tjednik Nacional uključio u objavljivanje crteža te je osudila svaki oblik netolerancije", rekla je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović...Islamska zajednica BiH nije podržala održavanje ovih prosvjeda...SDA Hrvatske osudila paljenje hrvatske zastave...

31.03.2006. god.
Neustavni entitetski grbovi i zastave. Zakon o grbu i zastavi FBiH i Ustavni zakon o zastavi, grbu i himni RS nisu u skladu sa Ustavom BiH i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije. U saopćenju se naglašava da je ovo djelimična odluka po zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića...Također je od iznimne važnosti činjenica da su identitet konstitutivnih naroda, kao i obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturno nasljeđe, u ustavima FBiH i RS definisani kao vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda".

30.11.2006. god.
Željko Komšić, kao hrvatski član, uselio u Predsedništvo BiH, na radni sto je stavio Titovu bistu, a uklonio sve hrvatske simbole koji su do tada bili u kancelariji bivšeg hrvatskog člana predsedništva Ive Mire Jovića. Vest o vešanju Titove slike na zid Komšićeve kancelarije preneli su bosanskohercegovački mediji. ... Komšićev portparol Irena Kljajić rekla je da Komšić poručuje da je okačio sliku najvećeg Hrvata, te da, osim Dnevnog avaza, postoje mediji kojima to ne smeta.

15.06.2007. god.
skidanje zastave fbihSa zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu bit će skinuta obilježja Federacije Bosne i Hercegovine, na osnovu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je potvrđeno da članovi 1 i 2 Zakona o grbu i zastavi Federacije prestaju važiti."..Činu skidanja entitetskih obilježja sa zgrade Predsjedništva, u kojoj su smještene i kancelarije predsjednika i potpredsjednika Federacije, prisustvovaće i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo.


15.06.2007. god.
skidanje grba fbih
Federacija BiH je od danas više nema ni zastavu ni grb...Ustavni sud je također zabranio himnu Republike Srpske „Bože pravde“, te njihov grb s orlovima... S obzirom da je presuda stupila na snagu u petak, federalne zastave i grbovi su uklonjeni sa svih zgrada u kojima se nalaze federalne institucije. link

29.05.2008. Centar za informisanje SDP BiH: Grb Federacije BiH treba bude bez nacionalnih simbola link

29.05.2008. SDP vrši pritisak da se u grb Federacije BiH ugrade četiri S:
Delegat SDP-a iz Kluba Srba u Domu naroda FBiH, Saša Magazinović: "U ustavu FBiH do danas ostalo upisano da se u Domu naroda o simbolima odlučuje većinom glasova klubova Hrvata i Bošnjaka, a nije spomenut Klub Srba.".
Dopredsjednik komisije, Svetozar Pudarić, delegat SDP-a iz Kluba Srba u Domu naroda FBiH tražio je da se u jednom od prijedloga, u koji je ugrađen povijesni hrvatski grb, grb s ljiljanima i grb s tri boje srpske zastave, umjesto tih boja stavi znak četiri S. Predsjednik komisije Ismet Osmanović iz Magazinovićevog pisma zaključuje da je, zapravo, posrijedi "dodatni pritisak delegata SDP-a iz Kluba Srba u Domu naroda FBiH, koji žele izvršiti na ostale delegate i kolege u Predstavničkom domu, a kako bi se na novom grbu FBiH našao simbol četiri S". link

24.07.2008. god.
Federalna komisija čiji je mandat da provede proceduru izbora novih obilježja Federacije BiH, grba i zastave, danas je odlučila da umjesto jednog, Federalnom parlamentu dostavi po tri prijedloga i za grb i za zastavu autora koji su aplicirali na javnom konkursu i ostali u užem izboru... Autori ovih prijedloga su Rijad Sujoldžić, Muamer Adilović i Selver Porča, svi iz Sarajeva... U Federalnom parlamentu Predstavnički dom treba da odluči o izboru novih federalnih obilježja većinom glasova, kao i Dom naroda, ali u tom Domu je pored opće većine, potrebna i većina glasova svakog od delegatskih klubova triju konstitutivnih naroda. link

Komisija u sastavu (Dom naroda FBiH) Jasenko Tufekčić, Besim Imamović, Anđelko Mikulić, Josip Perić, Svetozar Pudarić (dopredsjednik komisije) , Slobodan Zivlak i Edina Papo, Ismet Osmanović (predsjednik komisije) odabrala je tri rješenja za grb i zastavu Federacije BiH.
Za sada objavljeni prijedlozi:

krovovi

 
zastava 3

 
boje

boje


 
krovovi

 
pr 3

Ustavni sud BiH: "...identitet konstitutivnih naroda, kao i obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturno nasljeđe, u ustavima FBiH i RS definisani kao vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda..."

29.07.2008. Bošnjaci i Hrvati osporili grb i himnu RS-a
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo je danas pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na usvojene grb i himnu RS-a, dok je hrvatski klub to učinio samo o pitanju rješnja za grb. Predsjednik bošnjačkog Kluba delegata Vijeća naroda RS-a Edin Ramić pojasnio je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci da se u usvojenom rješenju novog grba RS-a ne mogu naći elementi s kojima se mogu identifikovati Bošnjaci u RS-u... I Ramić, kao i predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Tomislav Tomljanović smatraju da je usvojeno rješenje novog grba RS-a „najzastupljenije na bocama alkoholnih pića i pivskim bocama“ i koje na neki način izigrava odluku Ustavnog suda BiH kojom su kao neustavna ocijenjena ranija obilježja RS-a. link

grb rs
RS stari grb
 
rs novi
RS novi grb
 

 

spacer
kockavica
gospina trava
pojata neretva
posusje med
kostjela
rama
sipak
vrisak
blagaj
listopad
masline
smilje
sac
trebizet
vino
trebinje
vjetrenica

spacer
spacer